Openingsavond Veertiendaagse van de Internationale Solidariteit 2017

Openingsavond Veertiendaagse van de Internationale Solidariteit 2017

Openingsavond Veertiendaagse van de Internationale Solidariteit 2017

Datum: 
28/09/2017 -
19:00 - 21:00

Stadhuis
Grote Markt - Gothische zaal
1000 Brussel

Gratis inkom
Opening 18:30

Tijdens deze nieuwe editie van de Veertiendaagse van de Internationale Solidariteit bieden we, samen met het veelzijdige maatschappelijke middenveld in Brussel, een andere kijk op migratie. We belichten onder meer het traject van migranten van ginder tot hier, de voornaamste oorzaken van deze eigentijdse vorm van ballingschap, het opvang- en ontradingsbeleid,  de bevolkingsmix en multiculturaliteit.

Eerst kunt u genieten van een warm muzikaal welkom door Hussein RASSIM op de oed, begeleid door het muziekensemble Nawaris. Zij nemen ons mee op een reis door Irak, met invloeden uit de jazz, de Balkan, klassieke en traditionele muziek. Oed, sopraansaxofoon, fluit, viool, slaginstrumenten, cello en zang versmelten spelenderwijs en nodigen uit tot interactie, met voldoende ruimte voor improvisatie.

Om deze denkoefening meteen op gang te trekken, laten we vervolgens Roel JACOBS, jurist en gepassioneerd historicus, conferencier, tekstschrijver, maar ook cultureel gids, aan het woord over onze stad. Hij kent de geschiedenis van Brussel als geen ander en licht toe hoe belangrijk het is voor de ontwikkeling van een stad om verbonden te blijven met "de wereld daarbuiten"…

Pascale Falek-Alhadeff , van Het Joods Museum van België licht het actuele migratievraagstuk toe in Brussel vandaag aan de hand van hun tentoonstelling Brussel, een veilige thuishaven ?. Die gaat van start vanaf 13 oktober (meer info in het programma van de Veertiendaagse van de Internationale Solidariteit)

Presentatie en animatie door Wendy BASHI.

Met een drankje als afsluiter.

PROGRAMME:
18u30 Opening
19u00 Warm muzikaal welkom door Hussein Rassim, met zijn groep Nawaris
19u30 Welkomstwoord door Mohamed Ouriaghli, de Schepen van Internationale Solidariteit
19u45 Lezing door Roel Jacobs
20u15 Lezing door Centre Bruxellois d’Action Interculturelle asbl (CBAI)
20u45 Vraag-en-antwoordsessie
21u15 Drink