Migraties, een Europese geschiedenis

Migraties, een Europese geschiedenis_Geopolis_ Veertiendaagse van de Internationale Solidariteit

Migraties, een Europese geschiedenis

Datum: 
29/09/2017 - 13:00

Géopolis
Ateliers des Tanneurs
Huidevettersstraat 58-62
1000 Brussel

Van dinsdag tot vrijdag :13u -18u

Zaterdag :13u -16u

Zondag: 12u - 16u

Taal: 
FR
Contact: 

Géopolis
Ateliers des Tanneurs
Huidevettersstraat 58-62
1000 Brussel
contact@geopolis
+32 485 32 85 90
 

Géopolis is een nieuw centrum voor fotoreportages in Brussel. Om de twee maanden lopen er verschillende tentoonstellingen over belangrijke actuele of geschiedkundige thema's.

Voor de opening, van 6 septemper tot 31 oktober 2017 pakt Géopolis uit met vier tentoonstellingen die gewijd zijn aan de geschiedenis van de migratiestromen in Europa sinds 1900.  Ze vormen een aanzet om de komst van de talrijke vluchtelingen naar Europa sinds 2013 in een breder tijdskader te plaatsen.

De tentoonstellingen :

  • "Migrations, une histoire européenne" (Migratie, een Europese geschiedenis). Deze tentoonstelling biedt een overzicht van de grote migratiestromen van en naar Europa die de geschiedenis van het continent sinds 1900 hebben getekend.
  • "Le siècle des réfugiés" (De eeuw van de vluchtelingen). Deze tentoonstelling van het agentschap Magnum stelt een vijftigtal negatieven voor van gerenommeerde fotografen (zoals Robert Capa) over de vluchtelingenthematiek.
  • "Chroniques immigrées" (Kronieken op de vlucht). In 1976 hebben de Belgische fotografen Michel Vanden Eeckhoudt en Christian Carez een reportage gemaakt over immigratie in België. Situaties van gisteren en vandaag worden in deze tentoonstelling tegenover elkaar geplaatst.
  • "Les immigrants belges d’hier, un miroir pour aujourd’hui" (De Belgische migranten van gisteren, een spiegel voor vandaag). Deze tentoonstelling beschrijft de situatie van Belgische migranten ten tijde van de Eerste wereldoorlog. Moeilijke situaties die een blik werpen op de situatie van migranten vandaag.