Colon(ial)oscopie

Colon(ial)oscopie_ La Compagnie Ah Mon Amour_ Quinzaine de la Solidarité-Veertiendaagse

Colon(ial)oscopie

Datum: 
02/10/2017 -
20:30 - 21:45

Centre Culturel Les Riches Claires
Rijkeklarenstraat 24
1000 Brussel
Prijs: 6€

Taal: 
FR
Contact: 

Centre Culturel Les Riches Claires
Rijkeklarenstraat 24
1000 Brussel
+32 2 548 25 80
office@lesrichesclaires.be

 

Twee clowneske personages, grappig en venijnig tegelijk, kaarten de twijfelachtige manier waarop we met ons koloniaal verleden omgaan aan in een hilarische maar vlijmscherpe show.

De Vriendenkring van Oudgedienden van Afrika organiseert een conferentie met als gastheer Zijne Excellentie de Ambassadeur van België in Kinshasa over nieuwe handelsmogelijkheden in de Democratische Republiek Congo. Fabiola de Potter Dardois, dochter, kleindochter en achterkleindochter van kolonisten, heeft een buitengewone bewondering voor wat ze omschrijft als "de koloniale beschavingsmissie". Als belichaming van de nostalgie naar oude tijden neemt ze het eerste deel voor haar rekening, onder prachtige begeleiding op accordeon door haar dochter Paola. Dit satirische recital onthult het fysieke en morele geweld van ons koloniaal verleden en maakt geleidelijk aan plaats voor een familiale (en nationale) afrekening.

Na het spektakel - geinterpreteerd door La Compagnie Ah Mon Amour - volgt een ronde tafel gesprek met beelden en getuigenissen. In co-organisatie met de NGO CEC (Coopération Education Culture) en het collectief  Mémoire Coloniale et Lutte Contre les Discriminations.

Gastsprekers:

  • Elikia M’Bokolo, Frans- Congolese historicus gespecialiseerd in de sociale, politieke en intellectuele geschiedenis van Afrika, Proffessor op EHESS Parijs en de Universiteit van Kinshasa en Voorzitter van het wetenschappelijk comité voor de algemene geschiedenis van Afrika van UNESCO
  • Julien Truddaïu, projectverantwoordelijke CEC
  • Kalvin Soiresse, coördinator collectief « Mémoire Coloniale »